Friday 8 March 2013

Puding Triffle


Hai hai hai...lama nye kita tak bersua kan..maaf kalau ada yang rindu..*perasan*..haha

walaupun dh lama tak bersua, tapi still tak ada ape yang berubah pun..masih di UTM tercinta..masih meneruskan pengajian di sini..dan paling penting, masih single mingle..muahahahaha :D

tapi masuk sem 2 ni semakin busy..tak sempat nak ber'blog'..blogwalking pun dah jarang..

hari ni tak tau kenapa..tapi rasa rindu sangat nak menulis.. :)

tak tau pun nak tulis pasal ape sebenarnya..

kebetulan semalam buat puding triffle ni..so, kali ni saya nak share resipi puding triffle yg sedap tapi cara nak buat nye sesenang ABC ni ngan kawan-kawan semua..sharing is caring la katakan..hihi


Puding Triffle

okey, jom kita tengok resipi dan cara-caranya..

BAHAN-BAHAN
1 kek gulung
1 tin fruit cocktail
1 tin susu cair
1 tin air 
3 sudu besar penuh tepung kastard
2 sudu besar gula
1 paket agar-agar NONA (original)
400 ml air (untuk masak agar-agar) 

CARA-CARA

1) Potong kek gulung dan susun dalam bekas.
2) Lembabkan kek dengan sedikit air fruit cocktail.
3) Satukan susu cair, 1 tin air dan tepung kastard di dalam periuk. kacau hingga tepung kastard larut dan tidak berketul.  Masukkan 2 sudu gula dan 3 sudu besar air fruit cocktail.  Masak di atas api yang perlahan.  Kacau sehingga bancuhan ini menjadi pekat dan berkilat.
4) Curahkan bancuhan ini ke atas kek gulung tadi.
5) Sementara kastard masih belum keras, susun buah-buahan cocktail di atas nya mengikut kreativiti anda.
6) Untuk lapisan yang paling atas, masakkan agar-agar NONA mengikut arahan seperti dibelakang pek.  Masukkan 3 sudu besar air cocktail ke dalam bancuhan ini.
7) Biarkan sejuk lebih kurang seminit dan curahkan agar-agar ini ke atas kastard yang dah disusun dengan buah-buahan tadi.
8) Sejukkan dan masukkan ke dalam fridge..tadaaa...sedia untuk dimakan.. :)

Sebelum dipotong..

Setelah dipotong.. :)

Selamat mencuba kawan-kawan.. :)