Wednesday 8 January 2014

Bakwan


Haiiiii..

Harini nak share resepi BAKWAN..hehe..tau tak bakwan tu ape?sebenarnya bakwan ni panggilan bagi cucur kalau kat Indonesia..kalau kita kat Malaysia panggil cucur udang @ cucur bawang tu kan..kalau di Indonesia mereka panggil bakwan udang @ bakwan sayur..

Resepi ni sebenarnya saya dapat dari kawan-kawan Indonesia saya kat sini..So, ni memang resepi original dari Indonesia..hehe..dan rasanya memang sama dengan cucur udang yang dijual kat gerai-gerai Malaysia tu..

Makan dengan kuah kacang..memang terbaik laa!

Okey, ni resepinya ye.. :-)

Bahan-bahan :
- kubis
- carrot
- udang
- bawang putih
- cili merah
- tepung gandum
- serbuk lada sulah @ serbuk lada hitam
- garam
- air

Cara-cara :
- hiris kubis dan carrot halus-halus.
- tumbuk bawang putih dan cili hingga lumat.
- bancuh tepung gandum, serbuk lada sulah, garam dan air.  Bancuhan ni biar agak cair ye.
- kemudian masukkan hirisan lobak dan kubis serta bawang putih dan cili yang dah ditumbuk       tadi ke dalam bancuhan tepung gandum tadi.
- kemudian, sendukkan adunan tadi ke dalam minyak yang panas dengan api yang sederhana   dan letakkan udang diatasnya.
- goreng hingga kekuningan dan siap!

nyum nyum.. :-)

Selamat mencuba semua! :-)